Trappan

Beskrivning

Här kan du ta dig upp och ner på ett annorlunda sätt jämfört med en vanlig trappa. Kom gärna med idéer på hur vår trappa kan bli ännu bättre!

Tillsammans med rutschkanan används vår trappa mycket varje dag. Barn/vuxna åker ner för rutschkanan och tar sig sedan upp för trappan och vidare ner för rutschkanan igen och så vidare. Det lockar både till samarbete och skratt!

Trappan erbjuder en alternativ och rörelseberikad väg mellan våningsplanen. Den finns precis bredvid en ”vanlig” trappa. Vid övre delen av rörelsetrappan finns en skohylla som hinder för små krypande barn och i nedre delen finns ett fallskydd. Den har dessutom ett högt signalvärde kopplat till det övergripande syftet med Mötesplats Stöcke – nämligen att ”här experimenterar vi med nya typer av rörelsefrämjande lösningar”.

Föregående bild
Nästa bild

Historien bakom trappan

Barnen i Stöcke har under ett flertal workshops varit med i skapandet av Mötesplats Stöcke. De har bland annat byggt små prototyper för olika lösningar. Några av idéerna har vi sedan förverkligat. Trappan är ett exempel.

  1. Våren 2019 hölls två workshops där barnen bland annat byggde en prototyp för trappan, se bild. Den visualiserar hur besökare kan dra sig upp med rep och rutscha ner. Barnen föreslog också att det skulle finnas lampor och kuddar i trappan.
  2. Med utgångspunkt från barnens prototyp skissade våra arkitekter på Arkinova vidare på en bredare och annorlunda trappa, se bild.
  3. I samarbete med Unisport utvecklade vi trappan vidare med vilka produkter som behövdes.
  4. Selbergs Entreprenad byggde trappan och klätterskivor monterades fast.
  5. Tillsammans med Unisport, RF SISU och Change the game fortsatte vi sedan att montera fast rep och klättergrepp mm. Prototypen är föränderlig eftersom greppen kan flyttas.
  6. Trappen testades.
  7. Våren 2023 höll vi en ny workshop där Stöcke-barnen skissade på dekaler för golv och väggar i mötesplatsen. En idé var att skapa ett vattenfall i trappan. Vår konstnär Jessica från Persikomy tog idén vidare och gjorde en målning som trycktes och klistrades dit, se bild.

Vårt varmaste tack

Stort tack till alla som varit med och förverkligat trappan; barnen i Stöcke, Umeå kommun, Stöcke skola, Helena Tobiasson, Arkinova, Selbergs Entreprenad, Unisport, RF SISU, Change the game, Persikomy, Vinnova och Arvsfonden.

Rulla till toppen
Sök