Utmärkelse till ”galen idé” i Stöcke

Länsavdelningen för Hela Sverige ska leva i Västerbotten har för första gången delat ut utmärkelsen ”Årets lokala utvecklingsgrupp i Västerbottens län”. Vinnare blev Stöckebygdens utveckling som nu skapar Mötesplats Stöcke, en ”galen idé” som blev till en social innovation.
Det finns många lokala utvecklingsgrupper i Västerbotten som håller sina orter levande, som bygger gemenskap och sammanhållning och ser till att det finns service och arbetsmöjligheter. En av dessa är Stöckebygdens utveckling som nu utsetts till Årets lokala utvecklingsgrupp i Västerbotten 2021.
En delegation från Hela Sverige ska Leva Västerbotten delade ut utmärkelsen till några av eldsjälarna i satsningen under en paus i byggandet av Mötesplats Stöcke.
Allt började 2015 med två mammor som ville bygga en idrottshall till barnen i Stöcke. Men varför nöja sig med en idrottshall när bygden också saknade en mötesplats? Ambitionerna växte och 2017 bildades den ekonomiska föreningen Stöckebygdens utveckling. De bygger nu ett allaktivitetshus på 2 500 kvadratmeter innehållandes en fullstor idrottshall med 200 läktarplatser, gym, café/restaurangverksamhet innehållandes ett digitalt E-handels utlämningsställe i samarbete med Coop Nord, kontorslokaler och lokaler för eventuella företagsetableringar.
Mötesplats Stöcke är ett resultat av bygdens gemensamma önskningar och behov, och är skapad för och av sina besökare.
– Mer än 20 000 ideella timmar är nedlagt i Mötesplats Stöcke och vår förhoppning är att Mötesplats Stöcke ska vara navet i bygden, punkten där tillväxt, samhörighet och framtidstro spontant uppstår, skapas och utvecklas, berättar Maria Bergstén, ordförande i Stöckebygdens utveckling.
Alf Söderlund, styrelseledamot i Hela Sverige ska leva Västerbotten, konstaterar att Stöckebygdens utveckling är mycket värdiga vinnare av den här utmärkelsen.
– Deras satsning är en förebild för alla som vill förverkliga en idé som i mångas ögon är för stor för att kunna bli verklighet, säger Alf Söderlund.
Mer information:
Maria Bergsten, Stöckebygdens utveckling, 073-037 57 44,
maria.bergsten@dev.motesplatsstocke.se
Alf Söderlund, Hela Sverige ska Leva Västerbotten, alf.soderlund@rodabygden.com, 070-630 06 51
Rulla till toppen
Sök