Hela Sveriges Stora LAND-stipendium 2022

Juryn för Hela Sveriges Stora LAND-stipendium 2022 har beslutat att utmärkelsen i år ska gå till Maria Bergstén från Stöckebygdens Utveckling.

Med Agenda 2030-målen i sikte arbetar föreningen Stöckebygdens Utveckling med boenden i bygden för hållbar landsbygdsutveckling. Vi utvecklar och bygger samhället där vi bor. Genom att skapa förutsättningar för aktiviteter, mötesplatser och service lokalt minskar vi bilberoendet till och från stan.

Hela idén kring ett allaktivitetshus i Stöcke, 1 mil utanför Umeå började som ett gräsrotsinitiativ 2016 med två så kallade eldsjälar och har tack vare engagemang och delaktighet från flera eldsjälar blivit en riktig solskenshistoria som Sveriges finansminister Magdalena Andersson beskriver projektet. Allting började med två innebandymammor i Stöcke som funderade på hur de skulle gå till väga för att skolbarnen i bygden skulle slippa åka 40 minuter buss i veckan för att utöva skolidrott. Därefter växte idén kring en idrottshall fram, vilket med tiden har utvecklats till att bli ett allaktivitetshus.

Mötesplats Stöcke har gått från att vara en galen idé till att idag vara ett projekt på närmare 50 miljoner kronor. Från en tanke om en idrottshall till att med tiden utvecklats till att bli ett allaktivitetshus innehållandes; restaurang, utlämningsplats, gym, co-working och en fullstor idrottshall. Motivation till projektet hämtas från samhällsutmaningen med att öka ohälsosamt låga nivåer av fysisk aktivitet och från landsbygdens situation med god tillgång till grönstruktur men avsaknad av mötesplatser.

Mötesplats Stöcke är också en pilot inom hållbarhet där vi installera ett cirkulärt duschsystem som gör att vi kommer kunna återvinna upp mot 90 % av vattnet och 80 % av energin. Vi är också första anläggningen som gjuter med ECO-betong i Västerbotten. Sedan har vi nyligen både installerat vår solcellsanläggning samt 4 stycken laddstolpar. Med det sagt; Vi bygger inte ’bara’ samhället där vi bor vi tänker globalt men framförallt agerar vi lokalt.

Utifrån den bakgrund som givits ovan är Stöckebygdens Utveckling verkligen en indikation på hur långt man kan ta en idé genom ideella krafter och hur betydelsefullt det är med eldsjälar som driver satsningar hela vägen. Dag ut och dag in har eldsjälarna inom föreningen ihop med eldsjälar i bygden gett allt för att driva föreningens arbete kring projektet Mötesplats Stöcke framåt. Stöckebygdens utveckling har visat vägen för många föreningar och där engagerade personer i och utanför föreningen outtröttligt, kontinuerligt, passionerat och entusiastiskt har ”byggt bygden där de bor”.

I spetsen under sju år (!!) har Maria Bergstén stått pall, drivit processen framåt och outtröttligt, kontinuerligt, passionerat och entusiastiskt engagerat styrelsen, ideella krafter, bygden, tjänstemän och politiker vilket lett till att vi i Stöcke tillsammans ”byggt bygden där vi bor”. Det är på tiden att vi lyfter fram denna landsbygdskämpe och vi ser framemot att hylla Maria under vår invigning 9 mars 2022. Ett gräsrotsiniativ med en budget på 0 kronor blev en hel bygds dröm och omfattar nu ett projekt på närmare 50 miljoner.

Läs hela artikeln från Land här.

Kontakt: Maria Bergstén, maria.bergsten@dev.motesplatsstocke.se, tel: 073-037 57 44

Rulla till toppen
Sök