Rörelseberget
Beskrivning
Här kan du leka, klättra, krypa eller helt enkelt bara ta det lugnt och hänga. Om du blir sugen på spela pingis så finns den möjligheten precis intill.
Rörelseberget finns direkt innanför huvudentrén i Mötesplats Stöcke. Den fungerar som en central samlingsplats i entréhallen och används på många olika sätt av både små och stora besökare. Den har olika nivåskillnader och kryp in, och dessutom ett högt signalvärde kopplat till det övergripande syftet med Mötesplats Stöcke – nämligen att ”här experimenterar vi med nya typer av rörelsefrämjande lösningar”.
Historien bakom rörelseberget
Barnen i Stöcke har under ett flertal workshops varit med i skapandet av Mötesplats Stöcke. De har bland annat byggt små prototyper för olika lösningar. Rörelseberget är ett exempel där vi inspirerats av barnens förslag till lösningar.
- Våren 2019 hölls två workshops med barnen. Ett önskemål var att det skulle finnas inslag av musik i kombination med rörelse någonstans i anläggningen – gärna i entrén.
- Våra arkitekter tog i samarbete med RISE fram en skiss för en asymmetrisk träkonstruktion som både skulle kunna användas som lekplats, hängyta, sittplats, ståbord och podium och till ljud- och ljuslek.
- Selbergs Entreprenad byggde rörelseberget och RISE installerade fem digitala prototyper.
- Rörelseberget och de digitala installationerna testades flitigt. Genom samarbete kunde rörelseberget börja lysa och spela musik, se bilder.
- Våren 2023 höll vi en ny workshop där Stöcke-barnen skissade på dekaler för golv och väggar i mötesplatsen. Vår konstnär Jessica från Persikomy tog idéerna vidare och gjorde dekaler med vattentema som trycktes. Barnen var sedan med och klistrade på dekalerna på och runt rörelseberget, se bilder.
Vårt varmaste tack
Stort tack till alla som varit med och förverkligat rörelseberget; barnen i Stöcke, Umeå kommun, Stöcke skola, Helena Tobiasson, Arkinova, Selbergs Entreprenad, RF SISU, Change the game, RISE, Persikomy, Vinnova och Arvsfonden.